tiistai 19. elokuuta 2008

Hankkeita

Hankkeita, joihin olen osallistunut – tärkeimpiä näistä hankkeista

1 Renessanssin taide. Oheismateriaalin toimittajana television opetusohjelmasarjahankkeessa, johon osallistui edustajia Jyväskylän yliopiston Opetusteknologian, Kirjallisuuden, Musiikin, Taidehistorian ja Taidekasvatuksen laitoksista, Yleisradion tv 2 ja Yleisradion Keski-Suomen aluekeskus. 1980-1981.

2 Nykykirjallisuus. Toimituskunnan jäsen teoksessa Suomalaisia nykylyyrikoita. Artikkeleita kahdessa hankkeeseen kuuluvassa teoksessa. Jyväskylän yliopisto ja Kirjastopalvelu. 1985–1987.

3 Kindlers Neues Literatur Lexikon. Artikkelit Eeva Joenpellosta, Eeva-Liisa Mannerista, Lassi Nummesta, Matti Pulkkisesta ja Pentti Saarikoskesta. 1988–1991.

4 Suomalais-virolais-unkarilainen kirjallisuudentutkimuksen yhteistyöhanke. Osallistuminen ja esitelmä kahdessa seminaarissa Jyväskylässä ja yhdessä seminaarissa Tartossa. Artikkeli kolmessa julkaisussa, jotka perustuivat seminaareihin. 1993–2000.

5 Suomen kirjallisuushistoria –projekti. Aktiivinen osallistuminen ja esitelmä 40-lukuseminaarissa. Artikkeli ”Lyyrinen proosa 40-luvulla” seminaarin pohjalta toimitetussa julkaisussa. 1996–1998.

6 Finnica. Yhteistyö Finnican Keski-Suomi –sivujen tuottamiseksi. Verkkojulkaisut ”Keski-Suomen kirjallisuus” ja ”J.V. Snellman ja Suomen kirjallisuuden nousu”. 2000–2006.

7 Pyhyyden käsite ja kirjallisuus. Aktiivinen osallistuminen ja esitelmä kansainvälisessä seminaarissa 2005 ja semiotiikan seminaarissa 2006.

8 Semiotiikka. Aktiivinen osallistuminen ja esitelmöinti seminaareihin, Suomen Semiotiikan Seuran jäsenyys. Isis-ryhmän perustajajäsen. Semiotiikan Maailmankongressin valmisteluissa mukana erään englanninkielisen osatapahtuman yhtenä koordinoijana sekä erään englanninkielisen sektion puheenjohtajana. 2006–

9 Keskiajan tutkimus. Käsikirjoituksena Hrotsvithan draaman Dulcitius käännös, johdanto ja selitykset. Aktiivinen osallistuminen ja esitelmä Dies medievales –kongressiin 2006. Kirjoittajana mukana hankkeessa, joka tähtää englanninkieliseen artikkelikokoelmaan. Cambridge Scholar Press on pyytänyt kongressin järjestäjiltä tämän artikkelikokoelmaa, jossa artikkelini on mukana.



Hankkeita, joita olen johtanut/johdan

(1) Modernismi ja postmodernismi

Tutkimus- ja opetustyö, tutkijaryhmän johtaminen. Seminaarien koordinointi, artikkelikokoelmien toimittaminen, rahoituksen hankinta. Runsaasti yhteistyötä Jyväskylän yliopiston tiedeyhteisössä, eri yliopistoista olevien tutkijoiden kanssa ja kansainvälisesti (suomalais-virolais-unkarilainen yhteistyö, suomalais-ranskalainen yhteistyö, alulla oleva yhteistyö Saksassa olevien akateemisten toimijoiden kanssa), tutkijaverkostojen luominen ja ylläpito. Mielenkiinnon kohteina kansainvälinen modernismi (Hermann Hesse, ekspressionismi), suomenruotsalainen ja muu kotimainen modernismi.

Lassi Nummen tuotannon tutkimus 1983–
* Monografiat Kirjailija ja enkelit (1995), ”Maisema ulkona ja sisällä on sama” ja Intohimo näkemiseen (2003) sekä muita tutkielmia.
* Lassi Nummen juhlaseminaarin 1998 koordinointi, rahoituksen hankinta, esitelmä, juhlakirjan Suuri fuuga toimitustyö ja kaksi artikkelia siihen.
* Esitelmiä Helsingin yliopistossa, Suomi-Kiina Seurassa, Jyväskylän yliopistossa, Kuopiossa, Viitasaarella ja Orivedellä.
* Luentosarjoja
* Lassi Nummen seura ry:n perustaminen 2.2.2008 ja puheenjohtajuus
* Lassi Nummen juhlakirjan toimittaminen 2008

Tutkielmia ja artikkeleita (aiheina mm. Sirkka Selja, Helvi Hämäläinen, Marja-Liisa Vartio, Hagar Olsson, Hermann Hesse, kansainvälinen modernismi).
Yhdessä Tarmo Kunnaksen kanssa johtamassa Kirjallisuudentutkijain Seuran juhlaseminaarin 18.1.–19.1.2002 sektiota Modernismi ja postmodernismi.
Seminaarin Suomalaisen modernin lyriikan synty, joka oli 7.11.2003 Kuopiossa, suunnittelu yhdessä Osmo Pekosen ja Osmo Hännisen kanssa.
Postmodernismia selvittelevän tutkijaryhmän johtaminen, yliopistojen välinen yhteistyö. Yliopiston ja yhteiskunnan välisten suhteiden kehittäminen ja organisointi. Toimitustyö: kirjassa Katkos ja kytkös on modernismin lisäksi aiheena postmodernismi, artikkelikokoelma PoMon tila (2005).
Artikkelimuotoisia tutkielmia (Harry Forsblom, Tilan kuvaus Harry Forsblomin romaanissa Aurinkolinna, käsikirjoitus Eero Tarasti’s Professori Amfortasin salaisuus as a utopian novel, 20 s., artikkelimuotoinen tutkimus Henri Bromsista ja Eero Tarastista).




(2) Kognitiivinen kirjallisuudentutkimus ja semiotiikka

Kognitiivisen kirjallisuuden vakiinnuttaminen Suomessa. Tutkijaryhmän johtaminen, tieteiden ja yliopistojen välinen yhteistyö. Tieteellisen seminaarin koordinointi, esitelmöinti, tieteellisten sektioiden johtaminen.
Väitöskirjan ja Lassi Nummen lyriikkaa analysoivat monografian lisäksi toimitustyö Kirjallisuus, kieli ja kognitio (2000). Tieteellisiä artikkeleita.
Kirjallisuudentutkijain Seuran valtakunnallisen seminaarin 14.1.–15.1.2000 sektion ”Tietämisen rajat ja kirjallisuuden kynnykset” johtaminen yhdessä Tuula Piikkilän kanssa.
Kielen- ja taiteentutkimuksen kognitioseminaarin 3.11. ja 24.11.2000 ideointi ja järjestäminen. Esitelmiä, keskusteluja ja työpajoja sisältäneessä seminaarissa oli suuri joukko opiskelijoita ja tutkijoita JY:n humanistisen tiedekunnan eri oppiaineista.
Pohjoisen merkit on alulle panemani yliopistojen ja tieteiden välinen tutkimushanke, jossa tutkitaan Suomen kulttuuria semiotiikan keinoin. Verkostossa on professoreita, tutkijoita, jatko-opiskelijoita ja opiskelijoita useista yliopistoista. Mukaan otetaan jäseniä myös muista maista, ja tällä hetkellä heitä on jo Virosta. Tieteidenvälisen Pohjoisen merkit –seminaarin ideointi ja järjestäminen Oulun yliopistossa 2008.



(3) Keski-Suomi – sydän-Suomi

Toimintani Keski-Suomen kentässä koostuu
* yhteistyön ideoinnista ja organisoinnista,
* seminaarien järjestämisestä,
* esitelmistä ja lehtikirjoituksista sekä
* muista julkaisuista ja tutkimuksista.

Olen perustajapuheenjohtajana Keski-Suomen kulttuuriyhdistys ry:ssä, joka on järjestänyt vapaaehtoisvoimin 32 ilmaista yleisötapahtumaa (syyskuu 2004 – huhtikuu 2008). Yhdistys on eri taustoista olevien ja eri-ikäisten tapaamisfoorumi. Se on järjestänyt tapahtumia mm. omaishoitajuudesta, työttömyyden haasteesta, yhdenvertaisuudesta ja taiteen eheyttävästä voimasta. Lisäksi se on pitänyt esillä ajankohtaisia asioita ja kerännyt laajan kansalaisadressin sivukirjastojen puolesta. Taide ja kirjallisuus ymmärretään yhdistyksen piirissä eheyttäjänä ja elvyttäjänä, johon jokaisella on oikeus. Hyvinvointi ja sen esteet ovat nekin maakuntaväen yhteisiä asioita.


Julkaisuja Keski-Suomen kirjallisuudesta

* Monografiat Elämänpolun kaarteessa. Elsa Heporaudan kirjailijauran alku Jyväskylässä 1919–1922. Jyväskylä Studies in the Arts, 33 (1990); Kauneuden jumalallinen tosuus. Tutkielmia Elsa Heporaudan elämäntyöstä (1994); toimitustyö Keskisuomalaisia nykykirjailijoita). Suuri määrä muita tutkielmia ja verkkojulkaisuja.

* Jenny Lilja –hanke:
Juhlakirjan Nainen ja kirjallisuus (1989) toimitustyö. Ihmisen kasvu - Apulaisprofessori Jenny Liljan muistoseminaari (1998): koordinointi ja esitelmä.

* Yhteistyökumppaneita Keski-Suomen kulttuuriyhdistyksen toiminnassa: mm. Alkio-opisto, Alvar Aalto Säätiö, Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän kaupunkiseurakunta, Korpilahden seurakunta, Viitasaaren kaupunki, Saarijärven kirjasto, Saarijärven museo, Suolahden kaupunki, Äänekosken kulttuuritoimi, Jyväskylän yliopiston kulttuuritoimikunta, Keski-Suomen liitto, Keski-Suomen museo, Keski-Suomen taidetoimikunta, Lapuan hiippakunta jne.

Ei kommentteja: